ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Για δεύτερη βδομάδα συνεχίστηκε η απεργία στα πανεπιστήμια για το συνταξιοδοτικό

kinhtopoihsh-bretania-2Με μαζική πορεία στο κέντρο του Λονδίνου και το κοινοβούλιο, παρά τη χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Φλεβάρη, η δεύτερη βδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων του UCU (Σωματείο για το προσωπικό σε Πανεπιστήμια και Κολέγια) ενάντια στην αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού του ακαδημαϊκού -κυρίως- προσωπικού που υπάγεται στο ασφαλιστικό ταμείο USS (Universities Superannuation Scheme).

Το USS, όπως και όλα τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά προγράμματα στη Βρετανία, είναι ιδιωτικά ανταποδοτικά ταμεία που βασίζονται αποκλειστικά στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών -το κράτος δεν συμμετέχει καθόλου, έχοντας περιορίσει τον ρόλο του στην παροχή της πενιχρής βασικής κρατικής σύνταξης, για την οποία πληρώνονται ξεχωριστές εισφορές. Το USS είναι από τα λίγα ταμεία που έδιναν μέχρι τώρα αυστηρά καθορισμένες και εγγυημένες συνταξιοδοτικές παροχές. Τα τελευταία χρόνια, η συνεχιζόμενη πολιτική χαμηλών επιτοκίων και οι μειωμένες αποδόσεις της αγοράς ομολόγων έχουν χειροτερέψει τις προβλέψεις για τα οικονομικά του Ταμείου και τη δυνατότητά του να δώσει τις εγγυημένες παροχές που έχει υποσχεθεί στα μέλη του, ανοίγοντας τη γνωστή συζήτηση περί βιωσιμότητας.

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αν προστεθεί το γεγονός ότι εγγυητής για την βιωσιμότητα του USS είναι οι εργοδότες, δηλαδή τα πανεπιστήμια – επιχειρήσεις, κάτι που δημιουργεί συνεχώς τριβές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, τα πανεπιστήμια δεν δέχονται να αυξήσουν άλλο τις εισφορές που πληρώνουν και επιδιώκουν το αντίθετο: να τις μειώσουν για να εξοικονομήσουν χρήσιμους πόρους για επενδύσεις. Δεύτερον, οι εγγυήσεις προς το USS δυσχεραίνουν το αξιόχρεο και την οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων – επιχειρήσεων, δυσκολεύοντας τον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Ταυτόχρονα, μέσα στο περιβάλλον της καπιταλιστικής αγοράς τα πανεπιστήμια του USS θέτουν ζήτημα «αθέμιτου» ανταγωνισμού σε σχέση με τα πανεπιστήμια του TPS, για το οποίο εγγυητής είναι το κράτος. Τα πανεπιστήμια – επιχειρήσεις δηλαδή κάνουν τα πάντα για να απαλλαγούν από το φορτίο του USS και το οικονομικό ρίσκο που αυτό συνεπάγεται.

Ο τρόπος που προτείνουν να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα είναι η πλήρης μετατροπή του Ταμείου σε ατομικό ιδιωτικό – επενδυτικό λογαριασμό με μεταφορά της ευθύνης και του ρίσκου αποκλειστικά στον εργαζόμενο. Δηλαδή το Ταμείο δεν υποχρεώνεται πλέον να παρέχει συγκεκριμένη εγγυημένη σύνταξη, αλλά κάθε ασφαλισμένος θα λάβει ό,τι συγκέντρωσε στο λογαριασμό του με βάση την απόδοση που είχαν οι εισφορές του στην αγορά και τις τοποθετήσεις που διάλεξε να κάνει σε χρηματο- οικονομικά προϊόντα (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κ.ο.κ.). Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της πλήρους διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του Ασφαλιστικού που υλοποιείται παντού. Κατά κάποιον τρόπο μοιάζει με την «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που ζητάει η ΕΕ από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το UCU αντιδρά έντονα στην προτεινόμενη αλλαγή και εξήγγειλε 14 μέρες κυλιόμενης απεργίας, η οποία ξεκίνησε στις 22 Φλεβάρη και είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ενδεικτικό των διαθέσεων των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι η απεργία υπερψηφίστηκε με συντριπτικά ποσοστά μεταξύ 80 και 100%, αλλά νομιμοποιήθηκε μόνο σε 61 από τα 68, καθώς 7 πανεπιστήμια δεν έπιασαν το ποσοστό συμμετοχής 50% που ορίζει o τελευταίος αντισυνδικαλιστικός νόμος (Trade Union Act, 2016).

Η συμμετοχή του κόσμου στην απεργία και τις κινητοποιήσεις είναι πρωτόγνωρη για το χώρο των πανεπιστημίων, ενώ στη συζήτηση, πέρα από το καθαρά τεχνικό ζήτημα του Ταμείου και των συντάξεων, ανοίγεται αναπόφευκτα το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του πανεπιστημίου, το οποίο οι πιο πολλοί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό καταλαβαίνουν και αναδεικνύουν ως την πηγή του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το κλίμα εγγραφής νέων μελών στο σωματείο αυτές τις μέρες προκειμένου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, καθώς μόνο τα μέλη των σωματείων καλύπτονται νομικά για να απεργήσουν.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ενεργά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ στη Βρετανία, οι οποίες καλούν τους συναδέλφους και τους φοιτητές να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις προτεινόμενες ανατροπές και ενάντια στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση, στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας Παιδείας. Να συντονίσουν την πάλη τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη χώρα και τους μελλοντικούς εργαζόμενους (φοιτητές), διεκδικώντας τις σύγχρονες παροχές που έχουμε ανάγκη, για ένα καθολικό, υποχρεωτικό και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών και για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Πηγή: www.902.gr

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s